sâmbătă, 9 mai 2009

Scrisoarea lui Ion Antonescu către Brătianu

"A mă fi oprit pe Nistru şi a retrage forţele din Rusia înseamnă pentru un om care mai poate încă judeca, a anihila dintr-o dată totul, toate sacrificiile făcute la trecerea Prutului, acţiune în contra nu v-aţi pronunţat public; însemnează a ne dezonora pe vecie ca popor; însemnează a crea ţării, în cazul victoriei germane, condiţii dezastruoase, fără a ne asigura, în cazul victoriei ruse, nici provinciile pentru care luptăm şi avem datoria sacră să luptăm, nici graniţele care vor voi să ni le mai lase ruşii, nici libertăţile noastre şi nici măcar viaţa familiilor şi copiilor noştri; în sfârşit, însemnează din cauza nestabilităţii şi feloniei pe care mă sfătuiţi să o practic - şi aceasta este cea mai mare crimă - a asigura ţării în viitoarea comunitate europeană o poziţie morală care îi va ridica drepturile idealurilor sale şi ar putea să-i fie chiar fatală. Gestul pe care mi-l cereţi să-l fac, domnule Brătianu, va face din neamul românesc o victimă a tuturor, fiindcă concomitent cu dezorganizarea, prăbuşirea şi distrugerea armatei ar începe instaurarea anarhiei în ţară. Comuniştii, legionarii, jidanii, ungurii, saşii ar începe agitaţiile, lupta, distrugerea ordinii, a liniştii, pentru a profita de ocazie, pentru a da ultima lovitură de picior unui neam care cu adevărat ar merita calificativul de netrebnic. Ungurii ar ocupa imediat restul Ardealului. Iată, domnule Brătianu, la ce ar da naştere gestul pe care mi-l cereţi să-l fac. Ar fi gestul nefericit al unui soldat lipsit de onoare, al unui om de stat nu numai inconştient, dar nebun."
29 octombrie 1942
preluat din cartea "Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial" de Anatol Petrencu

3 comentarii:

  1. Impresionanta putere de a fi obiectiv: "în cazul victoriei ruse"!
    Şi totuşi, atâtea pierderi inutile de vieţi, la stânga Nistrului şi la dreapta Tisei, atâtea văduve şi atâţi orfani...
    "Ungurii ar ocupa imediat restul Ardealului." Prin urmare, acesta a fost motivul pentru care românii şi ungurii au fost târâţi de conducătorii lor prin pustiul stepei ruseşti, ca să moară de frig şi de gloanţe, ori să fie încercuiţi şi făcuţi prizonieri, ca apoi să ia drumul gulagului - pentru că după victoria Axei, cele două naţiuni aşteptau reîmpărţirea Ardealului. Dacă românii sperau să primească înapoi jumătatea cedată în august `40, ungurii aveau pretenţia să se aleagă şi cu cealaltă jumătate.

    RăspundețiȘtergere
  2. este pacat ca si adevaratii patrioti se rezuma numai la vorba. cei de la guvernare ne pun pumnul in gura spunandu-ne ca Ion Antonescu, cutare si cutare au fost criminali de razboi. cand 70% din populatie e batuta in cap si chiar nu o mai intereseaza adevarata istorie, cand 25% sunt rau intentionati si vor sa-si bata joc de noi ce mai pot face cei 5% ramasi?? nici cristos cu toata armata lui de ingeri nu mai poate scoate tara asta din mizeria in care se afla. Am o nelamurire, daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva: e adevarat ca in dimineata zilei de 23 august 1944, sosise in tara telegrama de la Stockholm cu aprobarea armistitului NECONDITIONAT de catre rusi? si ca a fost sustrasa de catre "marele nostru erou national" iuliu maniu??

    RăspundețiȘtergere
  3. se mai ocupa cineva de blogul asta???

    RăspundețiȘtergere