marți, 19 mai 2009

Secuii deznationalizati - agenti de "maghiarizare"

Restabilind adevarul istoric la începutul erei Romaniei Mari, Nicolae Iorga preciza: "Cu secuii avem o simbioza, adica o viata împreuna. Cu ungurii, numai o vecinatate. Deosebirea este esentiala". Numai ca aceasta "simbioza" a facut ca, practic sub ochii parintilor nostri, sa se nasca din romani si secui... "maghiari".

Cu doua secole mai devreme, în 1711, esua ultima încercare a romanilor, ungurilor si secuilor de a stavili împreuna ofensiva imperiala si catolica a Habsburgilor - Razboiul Curutilor (1703-1711). Un mare istoric, secuiul Cserei Mihaly (1668-1750), îsi îndemnase compatriotii : "Cel putin de acum încolo sa înveti, Transilvanie/ Tu, draga mea tara,/ Sa traiesti în pace alaturi de fratii tai sub/acelasi acoperis;/ Nu-i mai apara cu atata usurinta pe cei din Ungaria/ Ca sa nu mai suferi cum suferi acum din pricina/ cumplitei nedreptati".

Deznationalizati treptat prin ofensiva catolica a veacurilor XIII-XV, prin legislatia ungara privind statutul de nobil si limba oficiala, apoi prin Contrareforma si ofensiva catolica romano-germana, în veacurile XVI-XIX, secuii au cazut prada "legilor de maghiarizare" din 1867-1918. Chiar daca au trait sute de ani "amestecati" cu romanii. Si o data "maghiarizati", au devenit un agent patogen extrem de virulent de transmitere a "bolii".
Sate romanesti în secolele XIII-XIX, ca Bodogaia, Eliseni, Porumbenii Mari etc. din bazinul Tarnavei Mari, sunt astazi "secuiesti", adica "maghiare"! Atestat ca sat romanesc din 1211, Miclosoara mai aminteste astazi de romani doar prin crucile din cimitir pe care se pot citi nume ca: Ola Miclos, Bocor Gyorgy, Vaida, Dragus, Pintea, Macovei, Baduy, Vaszi Istvan etc.

La 1584, Antonio Possevino nota ca printre secui traiesc multi "vlahi" care nu stiu ungureste. Dar care continuau sa treaca la catolicism, precum cei din Vlahita. Si o data trecuti... Lexiconul lui I. Lenk din 1835 nota ca, din cele 500 de sate ale secuimii, 130 sunt romanesti si în 122 populatia este amestecata. Intre 1920 si 1940 doar în 30 din satele mentionate mai erau vorbitori de romana. Astazi... Ultimul recensamant oficial unguresc, din 1910, recenza în secuime 612 000 persoane, din care 114 270 vorbitori de romana. Dar, ciudat, ortodocsi erau mai multi - 138 763!

Tragand cu tunurile în romanitate si ortodoxism, generalul Bucov mentiona la 1761 ca, în cel mai intens ungurizat "scaun" de secuime, Odorhei, din 102 sate, 99 sunt locuite de romani. Cinci decenii mai tarziu, Alexa Dusa pentru Covasna si groful Domokos Teleki (el însusi urmas al renegatului roman Mihai, "porcarul valah" care, potrivit Suzanei Lorantffy, adoptase numele satului Teleki) pentru Trei Scaune consemnau ca "mare parte dintre tarani fiind romani sunt de credinta veche; aici romanii îsi uita graiul pe care aproape numai popii lor îl cunosc: confesiunea si-o pastreaza însa peste tot".

Dupa revolutia de la 1848, cand romanii ardeleni au luptat alaturi de imperiali împotriva bandelor lui Kossuth, pentru pastrarea fiintei lor nationale, guvernatorul Wolgemuth propunea (1849-1850) masuri de stavilire a maghiarizarii romanilor din secuime. Tardiv - nota ziarul budapestan "Kronika" în 1867, deoarece fusesera deja "maghiarizati" 30 000-40 000. In sate romanesti, ca Tulghes, Lunca de Jos, Joseni, Ditrau, Remetea, Lazarea, Valea Stramba, la 1839, doar antroponimele mai amintesc de romani (Csortan, Baicu, Danciu, Ivancso, Lucacs, Ghenciu, Moga, Olah, Sztupar, Bogdan, Vakar, Todor, Koszta, Koszma, Tofan, Koszti, Buszdugan, Kolumban, Krojitor, Kozsokar, Puja etc.). La Ciceu, Soimeni, Lazaresti, Tomesti, declarate "curat" unguresti în 1900, se constata ca toata antroponimia era romaneasca. La Madaras, Frumoasa, Racu, înca întalnim pe "ungurii" Babes, Buta, Gheorghi, Korbea, Markus, Raduly, Szava, Stefan etc., iar la Jigodin si Sancraieni pe alde Serban, Boricz, Danko, Vakar, Kozma, Nedelko, Vasuly, Popul etc.

Istoricul HĂşnfalvi Pal, pe numele de nastere Paul Hunsdorffer, deci el însusi un maghiarizat, nota la sfarsitul veacului XIX: "In general, consideram neîndoielnic faptul ca, între secuii de azi, o parte este de obarsie romaneasca". Iar etnograful german Rudolf Bergner (1860-1899) era în masura sa stabileasca etapele procesului: I. etapa bilingvismului - acceptarea ca a doua limba a "maghiarei" (se dadea ca exemplu satul Voslobeni de langa Gheorghieni); II. etapa uitarii limbii natale, dar pastrarea confesiunii ortodoxe (ex. Satul Joseni); III. etapa finala, a pierderii confesiunii.

Asa s-a facut ca, numai în ultima suta de ani, zeci de sate romanesti au devenit "secuiesti", adica unguresti: Varghis, Racosu de Sus, Aita Mare, Beliu, Ivanesti, Cernatu de Sus si de Jos, Dobolii, Brates etc. In alte zeci de localitati, doar bisericile ortodoxe parasite mai amintesc de originea romaneasca a locuitorilor: Bodogaia, Lazareni, Curteni, Sarata, Budin, Martinis, Daia, Corund (catolicizat la 1720), Anghelus, Ghidfalau, Olteni etc. In multe altele, doar vechile cimitire mai amintesc originea curat romaneasca a locuitorilor, chiar daca, uneori, si numele de pe cruci au fost maghiarizate: Jigodin, Soimeni, Pauteni, Ciceu. Iata de ce, cand procesul continua sub ochii nostri, la Zagon, de exemplu, cand alde Damacea (Domokos), Cojocaru (Kozsocar), Columba(n) sau Radu(ly) sustin în parlamentul tarii nu interesele romanesti ci pe cele ale "Europei", ar trebui sa ne îngrijoram si sa luam masuri. Cel putin sa explicam autenticei Europe, nu "Europei" Sfantului Stefan care moare de dragul si de grija noastra, ca tot tam-tam-ul cu deznationalizarile în Romania în timpul regimului "comunist" si dupa nu este altceva decat povestea hotului care striga, cand e prins, ... "Hotii".

O datorie civica si europeana - sa-i sprijinim pe secui sa redevina ei însisi!
Entitate asadar distincta, traind un mileniu în mediul romanesc, influentati de si influentand la randul lor pe romani, secuii au rezistat cu eroism tendintelor regalitatii ungare de a le încalca privilegiile, i-au sprijinit pe autohtoni sa-si realizeze aspiratia milenara de unitate, în epoca lui Mihai Viteazul, dar au sfarsit prin a fi "maghiarizati" prin religie si limba. Si au actionat, la randul lor, ca agenti de maghiarizare în mediul romanesc si continua aceasta actiune asupra ceangailor (romani catolici în satele din Subcarpatii Moldovei).

Problema secuilor, initial avari, apoi si romani maghiarizati, problema acuta astazi, a stat în atentia oamenilor politici din deceniile interbelice ale "democratiei-etalon", pentru unii, "solutia" cea mai potrivita pentru toate partile fiind propusa atunci de Nicolae Iorga în sedinta Senatului din 8 aprilie 1935: "Cate comune din secuime le-ati trecut la Roman, Bacau, Putna? Desi trebuie tratata conform legilor, secuimea este un ghimpe în mijlocul tarii noastre. Si nu tin a-i preface în buni romani, dar cel putin sa-i deprind cu tara aceasta; sa nu stea ariciul acolo, bagat în cuibul lui, ci sa-l scoti din vagauna, sa vina sa vada romanul la fata; sa nu-si închipuie ca romanul e numai un functionar, un jandarm, un soldat; din contra, sa-l vada în fata ca e un om zdravan, cu calitati si însusiri pe care un secui, adesea si el un roman desnationalizat, s-ar putea sa nu le aiba!

Ceea ce ati început sunt lucruri bune, dar este un început; trebuie daramata bariera si orice aminteste faptul ca poporul romanesc a trait în provincii create si dominate de straini trebuie sa dispara!"

Vom tine oare astazi seama de sfatul inegalabilului Iorga? Sau, de dragul asa-zisei integrari în Europa, vom adopta opiniile asasinilor sai si vom da o mana de ajutor "latrones gentium", sprijinindu-le ultima gaselnita în domeniul "armelor de nimicire în masa" - asa-zisa "legitimatie de maghiar". (Atentie! Nu de ungur, ci de "maghiar" cum scrie la Constitutia Ungariei dualiste.) "Spiritul european", nu tolerant, ci umanist si reparator vis-à-vis de minoritati, ne-ar impune sa ne aplecam cu dragoste asupra secuilor de astazi. Pe cei de origine romana sa-i ajutam sa revina acasa, iar pe ceilalti, urmasii avarilor, sa-si redescopere trecutul "de neam ales", limba, traditiile, uncitatea. Chiar si prin excursii de studii si documentare în Caucaz si nordul Mongoliei! Pentru ca ar fi absurd ca, din romani si avari, la început de mileniu III, sa continue sa se nasca himera dualista numita "maghiari"!
Dr Mircea Dogaru

19 comentarii:

  1. Din fericire, dar contrar celor afirmate in ultima parte a articolului, secuii nu au nicio legatura cu nordul Mongoliei. Sunt blonzi cu ochii albastri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. From "Britannica"(Languages of the world).

      "Recent study indicates that it is posible to speak of a Uralic
      racial type,an intermediate stage between the European and the Mongoloid,the
      basic features of which are medium-dark to dark hair and eye
      colour,relatively small stature and often a concave bridge of the
      nose".

      From "History of Hungary" By Denis Sinor

      The Hungarian bows and arrows...were of exactly the same
      type as those used in Central Asia. As nomadic peoples generally do, the
      Hungarians disliked towns, and even houses, to which they preferred
      tents. According to Otto von Freisingen, as late as the middle of the
      twelfth century, summer and autumn were still spent under tents".

      Ștergere
    2. Hai ca esti caraghios. Toate scrierile vremii arata ca elita era mongoloida dar si amestecata cu populatiile ocupate. Ce era sa iasa din 'nevestele' albe carora le ucideau familiile, pe unde au trecut? Studiile adn arata ca secuii au acelasi adn cu populatiile din zona, iar substratul asiatic N1 sub 10% arata cam cati erau aceasta eilta, dar si faptul ca acest sub 10% reprezinta tot bagajul genetic asiatic trecut/ramas in zona, dealungul timpului.
      Ce este limpede e faptul ca atat secuii cat si maghiarii s-au stabilit peste valahi si slavii marii migratii a secolului 6. Istoria ai atesta ca majoritari in arcul carpatic pe valahi, iar in Panonia ai atesta pe vlahi si slavi ca fiind pe pamntul lor, la venirea maghiarilor.
      Se arata clar ca 'szeculi s-au asezat alaturi de valahi si au deprins scrierea lor.'
      Valahii au fost exterminati si asimilati in mare parte din Panonia si Transilvania.
      Realitatea este ca 70-80 din maghiarii si secuii de azi inainte erau romani.

      Ștergere
  2. Unio Trium Nationum - maghiarii, secuii, sasii - anul 1438. Romanii unde au fost oare atunci? Nu au fost in transilvania ca popor. Poate au fost cateva sate romanesti, dar numai atat. Majoritatea era in afara carpatiilor... Din pacate acuma credeti ca ati fost aici mereu... Prostie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa si este, majoritatea Romanilor erau la Sud de Dunare
      Toate Cronicele Romanesti specifica faptul ca Romanii au emigrat masiv la nord incep[ind cu sec. XI-XII
      Dar erau Ducate independente de Romanii de la sud si probabil erau Catolici care au avut o mare influenta asupra Maghiarilor proaspeti veniti.
      Si se cunoaste alianta Vlaho-Maghiara intre multi Lorzi Maghiari si Vlahi

      Russian Primary Chronicle (Laurentian Text), XI Cent.
      "For when the Vlaks attacked the Danubian Slavs, settled among them, and did
      them violence, the latter came and made their homes by the Vistula, and were then called Lyakhs. Of these Lyakhs some were called Polyanians,some Lutichians,some Mazovians, and still others were called Derevlians... Radimichians and the Viatichians sprang from the Lyakhs".
      Note2: The Vlahs created the countries of the Slavs
      Note2: But the Hungarians came and expelled the Vlakhs
      The Magyars subsequently expelled the Vlakhs, [Panonia and part of Transylvania X Cent] took their land and settled among the slavs.
      Byzantine Emperor, Constantine Flavius P., is describing also the situation
      around Danube where
      the 'Romani' (Vlachs) took Slavic prisoners (slaves) bringing them south of
      Danube:
      "The territory possessed by these Romani (Vlachs) used to extend as far as
      the river Danube, and once on a time, being minded to cross the river and discover who dwelt beyond the river, they crossed it and came upon unarmed Slavonic nations, who were also called Avars...., And so, finding these Avars unarmed and unprepared for war , the Romani (Vlachs) overcame them and took booty and prisoners and returned (south of Danube)".

      The Moldovian Chronicle describe very well the war between the Catholic Vlahs and Orthodox Vlax, later the war was translated in wars between Bulgaria(with Vlach Kings and Lords) and the new Hungary(with a mixture of Vlach and Hungarian Lords Kings)

      Furthermore, the Moldovian Chronicle describes very clear how the Hungarian King Ladislow gave Hungarian wives to the Catholic Valacians.

      Note: Guess what language the children of those Vlachs spoke?

      Ștergere
    2. Anonimule,esti prost de dai in gropi!!In 1438,ROMANII ERAU DE PESTE O MIE DE ANI IN TRANSILAVANIA CA POPOR!!Ia si citeste adevarate dovezi istorice,nu tot felul de asa-zise cronici din care nu se intelege nimic(asa si eu pot sa insailez niste citate in engleza,sa le dau nume care de care mai pompoase si sa le arunc aici ca sa demonstrez ca ungurii si alte nationalitati NU EXISTA IN TRANSILVANIA CARE,DIN PUNCT DE VEDERE ETNIC,PUR ROMANEASCA,dar nu ar fi conform cu adevarul istoric).La acea vreme in Transilavania erau MII DE SATE ROMANESTI(nu "cateva",cum aberezi tu),iar ROMANII ERAU DE DEPARTE CEI MAI NUMEROSI LOCUITORI AI TRANSILVANIEI,mult peste cei cativa bozgori rataciti!Dovada si alianta incheiata intre cele 3 categorii sociale(termenul de "natiuni" este unul impropriu):nobili(care puteau fi si de alte nationalitati-cel putin in teorie),sasi si secui(ultimele 2 categorii fiind asimilate ca oraseni,in timp ce romanii erau majoritar tarani),tocami pentru ca mureau de frica taranilor romani care erau cu mult superiori ca numar tuturor celorlalte nationalitati luate la un loc si care ii invinsesera deja pe nobili.Din pacate,tembeli ca tine cred ca pot sa distruga adevarul istoric numai pentru ca ii ustura pe ei la ranza!Tampenii...NOI NU CREDEM CA AM FOST AICI MEREU,NOI SUNTEM AICI DINTOTDEAUNA!

      Ștergere
    3. Mai citeste istorie ca n-ai habar

      Ștergere
  3. Foarte amuzanta interpretarea ta a istoriei draga anonimule. Unio Trium Nationum a fost creata tocmai din cauza majoritatii romanilor. Adica de ce au trebuit aceste trei parti sa se uneasca? Impotriva martienilor? Esti amuzant!

    Si natiunea meaghiara nu exista dragule, natiunea maghiara era alcatuita la data aceea din nobili. Dovada in plus ca ungurii sunt un amestec de populatii maghiarizate!

    Burtica pe carte....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarmana Istorie, nu te mai invata nimeni dar se vorbeste numai tampenii in numele tau! Daca nu place unora sa studieze istorie romaneasca, macar sa studieze istoria ungurilor si a sasilor colonizati in Transilvania dupa navalirea mongolilor, cand regatul Ungariei si regatul Poloniei au fost distruse de mongoli si si-au revenit peste secole. Este adevarat ca ungurii, sasii si secuii au constituit "Unium Trium Nationem" dupa rascoala de la BOBALNA, rascoala majoritara romaneasca care a pus sub semnul intrebarii stapanirea nobililor unguri, sasi si secui. Rascoala a fost inecata in sange (romanes) si romanii au devenit discriminati politic in teritoriile stramosesti. Transilvania nu este doar un tinut romanesc, este chiar inima Romaniei. Toate rascoalele taranesti din Ardeal au fost rascoale de eliberare a romanilor de sub jugul ungar-sasesc. Secuii, care erau altceva decat unguriio si sasii, erau intotdeauna aliati cu romanii. Atat romanii cat si secuii din Scaunele secuiesti au fost maghiarizati la gramada de autoritatile unguresti. Rascoala lui Hore, Closca si Crisan a fost rascoala pentru "natiune" ! Ultimele cuvinte ale lui Horea strigate in nemteste "pentru urechile "Habsburgice au fost "Mor pentru Natiune!". Dupa Horea urmeaza rascoala lui Tudor tot cu scop national si apoi razboiul lui Avram Iancu, pentru Tara. Nu exista teritorii romanesti in care romanii sa nu fi suferit crunta asuprire a strainilor, dar asuprirea din Ardeal si Basarabia au fost crunte. Au uitat romanii din Ardeal, ca nu aveau voie sa locuiasca in orasele Transilvaniei? Ca nu aveau voie sa poarte cizme sau altfel de incaltaminte decat opincile? Ca nu aveau voie sa intre in satele sasesti si unguresti, ca erau prigoniti, li se sfasiau straiele nationale, ca nu aveau voie sa construiasca biserici din zid sau piatra, ca nu aveau dreptul sa aiba scoli in limba romana, nu aveau dreptul sa aiba ierarhi ortodoxi, nu aveau dreptul la proprietate, nu aveau dreptul sa poarte palarie, sa aiba arma, sa vaneze, sa participe la targurile ungurilor si sasilor, si ...si ...si. Intrebati-va batranii care inca si ei au suferit de pe urma sovinismului ungurilor si de pe urma trufiei sasilor. Sunt de pe acolo si am cunoscut mizeriile veneticilor asupra romanilor. Cei ce sustin prostia ca romanii din Moldova si din Muntenia, Oltenia s-au dus in Ardeal unde erau numai niste unguri si sasi, sa mearga pe teren sa afle ca in spatiul extracarpatic, majoritatea romanilor au obarsie din Ardeal, romani care au refugiat din "raiul" moghioresc si sasesc. Culmea este ca majoritate ungurilor au sange valah. Vedeti rezultatele testului ADN! Vedeti preocuparea ungurilor de a demonstra ca se trag din daci. Fac sapaturi si se emotioneaza. Se dau asiatici si nu sunt, se dau moghiori si nu sunt. Sunt absurzi. Cautati stele din campia Dunarii, unde majoritatea romanilor sunt de dincolo de munti. Toate numele romanesti de familie Ungureanu, Ardeleanu, Silisteanu, Muresanu, Oslobanu, Creanga (da, Ion Creanga avea radacini din Transilvania!), Coman, Barsanu, Brasoveanu, Secuianu, Saceleanu, etc, toti sunt originari din Aedeal. Dac le zici la unguri asta nici nu vor sa auda, ei o tin ca "gaia matzu", ca au navalit valahii peste ei (ei fiind niste ingerasi!) si ca fiind mari consumatori de branza s-au inmultit peste poate, iar ungurii, mancatori de gulasz, au pierdut meciul demografi. Noroc cu alde Koszokary, Raduly, Barbely, Buday, Dragfy, si atatia altii care avand sange romanesc le mai ajuta cresterea demografica. Concetatenii unguri sa mearaga in Dobrogea, in Ialomita (comunele Suditi, Ograda, Saveni, Gura Vaii, Giurgeni, etc) in lunca Dunarii, peste tot familii de origini adelenesti, plecati in bejanie din cauza trufiei care va inabusa si va orbesc, olahy renegati ce sunteti! Uitati-va in oglinda cu atentie, ca sa vedeti ce sunteti! Europeni maghiarizati!

      Ștergere
  4. Este clar ca buna ziua ca majoritatea secuilor sint romani maghiarizati de-a lungul secolelor (vezi si cartea lui Lisseanu; Originea secuilor
    si secuizarea romanilor).

    La fel de clar este ca nu mai exista maghiari/unguri dpdv genetic ci numai populatii autohtone maghiarizate(vezi studiul stiintific de genetica semnat inclusiv de autori unguri: http://www.nature.com/ejhg/journal/v8/n5/abs/5200468a.html). Putem usor estima ca cel putin 60% din cei ce se cred unguri/maghiari - incluzind Ungaria - sint romani maghiarizati!

    Profesorul maghiar Ferenc Bakos in "Istoria cuvintelor maghiare de origine romana" (Editura Academiei, Budapesta, 1982) spune ca cel putin 2300 de cuvinte din lexicul maghiar sint de origine romana!!! (cititi excelentul articol al lui Gabriel Gheorge: http://www.gandirea.ro/influenta-limbii-romane-asupra-graiurilor-maghiare-vazuta-de-la-budapesta/).In schimb DEX-ul spune exact pe dos...aici n-ar trebui sa ne miram din moment ce lingvistica oficiala este facuta de roamnii neaosi: Cihac, Rossetti, Iordan, Graur etc.

    Dar cel mai curios este faptul ca sistemul de invatamint din Romania si istoricii oficiali se feresc ca dracu' de tamiie cind vine vorba de aceste aspecte. In schimb bat apa-n piua cu cine-a fost primul si alte lucruri slabe. DE CE? CARE-I INTERESUL?
    Maghiarii se pare ca au disparut fizic dupa ce au fost batuti de Otto si-au dominat militar o peroada relativ scurta de timp...si atunci, atunci cum a fost posibila maghiarizarea? O varinata ar fi Vaticanul! Este singurul ce avea motive (catolicizare=stapinire=putere) si mijloace (controla toate "casele" regale si a fost recunoscut oficial ca cea mai bogata si puternica entitate...brusc nu se mai vorbeste de averea acumulata=furata).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am lucrat in zona si cunosc bine zona ciucului,gheorghienilor,toplitei,josenilor.M-am mirat de modul cum erau tratati secuii de traditie fata de maghiari:erau considerati o adunatura deinapoiati.Ei erau hoarda salbatica lasata de Atilla la granita de est,pentru protectia invadatorilor huni,In Unio Triom Natiorum erau considerati o natiune distincta de maghiari!Cine ia prostit de se considera maghiari:se deosebeau prin limba ,religie traditii,alfabet?Iorga ii considera o simbioza cu poporul roman,iar pe unguri o vecinatate!Cum au devenit agenti de maghiarizare a romanilor este o enigma!Mai ales ca s-au folosit metode care nu le fac cinste nici secuilor ,nici maghiarilor!

      Ștergere
  5. "Ne-am născut aici, suntem cei dintâi aşezaţi aici şi vom pleca cei din urmă". (Mareşal Ion Antonescu)


    Dispareti ungurilor!!!

    www.vladcupsa.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Unio Trium Nationum (Latin for "Union of the Three Nations" was a pact of mutual aid formed in 1438 by three Estates of Transylvania: the (largely Hungarian) nobility, the Saxon (i.e. German) burghers, and the free Szeklers.[citation needed] It marks the irrevocable dissolution of the Estate of the Vlachs (i.e. Romanians) of Transylvania...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Unio_Trium_Nationum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca Attila si hunii ar trait azi ar fi fost ucisi cu drone, precum talharii internationali si jihadistii responsabili de crime impotriva umanitatii.
      Sa numesti biciul lui Dumnezeu pe unul care arde manastiri, omoara si violeaza maicute, jefuieste si distruge in scopul foloaselor materiale e cea mai crunta ironie.
      Si vorbind de bravura militara, a speculat situatii politice dar a pierdut toaate bataliile decisive. Invins de persani s-a orientat spre bizant care era deja angajat in razboi pe doua fronturi, A distrus balcanii ramasi fara aparare si s-a multumit cu 700 kg de aur, cand a ajuns la zidurile putin aparate ale Constantinopolului. A atacat Imperiul Roman de Apus concomitent cu Vandalii di Cartagina si s-a oprit la raul Po tot pentru aur. A condus o coalitie pagana mult mai numeroasa impotriva aliatei romano-vizigote, unde generalul Aetius i-a batut clar la Chalons; nu i-a urmarit sa-i distruga din considerente politice. S-a retras in Pannonia si cel mai probabil a fost otravit de nevasta Hilda (Ildico) careia i-a ucis familia in Galia. Fii ai sunt ucisi in cateva lupte, cel mic Ernak se retrage cu oamenii lui la nord de marea neagra, din care cel mai probabil se trag bulgarii care ulterior au ocupat dobrogea si moesia.
      Sa spui ca te tragi din asemenea animal, desi fals, arata ca accepti ororile comise de huni, dar ar trebui sa asumi plata reparatiilor morale pentru crimele odiase comise de acestia. Precum germania fascista a fost nevoita sa plateasca pentru ororile celor doua razboaie mondiale.

      Ștergere
  7. Nu pot sa cred ca citesti toate tampeniile de pe wikipedia...

    RăspundețiȘtergere
  8. The history show that with the Hungarians nobody could live in peace: Romanians, Slovaks, Serbs, Gipsy, Polish, Germans and even Austrians. The Hungarians tried throughout the centuries to assimilate them. Even today the Hungarians try to assimilate the Ceangai from Moldavia and the Secui.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe Wikipedia nu suny prostii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai bine prostiile de pe Wikipedia decat imbecilismele idiotilor bozgori ! Daca sasii , secuii si bozgorii erau trei natiuni distincte , cum dreaq latra acum udmr-istii lu' tokesu ca secuii sunt bozgori ?

    RăspundețiȘtergere
  11. https://www.youtube.com/watch?v=ecpIa7erMtI

    Nu e facut nici de unguri si nici de romani!

    RăspundețiȘtergere